Volg ons op

Wat ons drijft is de liefde van Christus
2 Korintiërs 5:14a

Op Opwekking

Wat ons drijft is de liefde van Christus

2 Korintiërs 5:14a

Van harte welkom! Ben je ook op Opwekking dit weekend? Wat leuk dat je ons gevonden hebt!

Waarom zijn we hier?

Een groot christelijke evenement als Opwekking bezoeken, kan voor LHBT+-personen een hoge drempel zijn. Je weet immers niet hoe mensen op je gaan reageren. Veel LHBT+-personen hebben al eens een vervelende ervaring gehad. Mensen die je spontaan gaan vertellen dat ze het niet eens zijn met je levensstijl of willen bidden om verandering. Het wijdekerk kampeerveld is een veilige haven, waar iedereen welkom is. Door zichtbaar aanwezig te zijn hebben we afgelopen jaar veel mensen weten te bemoedigen. We kamperen met een heel diverse groep en hebben de koffie klaarstaan voor iedereen die er behoefte aan heeft om ons te ontmoeten. Kom langs voor een luisterend oor, een opbouwend woord of gewoon voor de gezelligheid. Wij staan hier om samen het Pinksterfeest te kunnen vieren, want samen zijn wij de kerk!

Deelnemers vertellen over hun ervaringen

Wat is Wijdekerk?

Stichting Wijdekerk is het initiatief van een groep christenen die vinden dat je jezelf moet kunnen zijn in jouw kerk. De stichting wil begrip creëren en een open en respectvol gesprek op gang brengen. We nodigen mensen uit hun persoonlijke verhalen te delen. Hoe ervaar je als LHBT+ persoon en naaste betrokkenen jouw kerkelijke gemeente? En als je merkt dat je anders behandeld wordt, wat doet dat met je? We bieden een netwerk voor steun, gebed en persoonlijke ontmoeting. Ook ondersteunen we kerken en gemeenten bij het onderlinge gesprek en bieden we een platform voor informatie en advies rond geloof en LHBT+.

En wat vindt Opwekking ervan?

Opwekking benadrukt dat op de Pinksterconferentie iedereen welkom is om samen Pinksteren te vieren, dus ook LHBT+-personen. Maar welkom zijn en je welkom voelen zijn verschillende dingen, daarom is Wijdekerk met Opwekking in gesprek over hoe de conferentie inclusiever kan worden. We houden ook dit jaar weer een enquête, waarvan we de uitkomsten met Opwekking delen. De organisatie weet van het Wijdekerk-kampeerveld en steunt ons in het doel een veilige haven te zijn, zodat mensen de stap durven zetten de conferentie te bezoeken. Tegelijk vinden ze – net als wij – dat het niet nodig zou moeten zijn en hopen ze stappen te zetten naar een veilige conferentie voor iedereen.

Over ons

We staan op G75-76 met een groep van ca 25 mensen, jong en oud. Sommigen zijn voor het eerst op Opwekking, anderen komen al járen. Een deel is LHBT+ en een deel niet, maar we hebben allemaal van dichtbij meegemaakt hoe moeilijk het voor LHBT+-personen kan zijn om een veilige plek in de kerk te vinden. Terwijl de kerk bij uitstek de plek zou moeten zijn waar je veilig bent en jezelf mag laten zien. Dat is wat ons drijft. Op ons veldje staat de hele dag de koffie klaar (of thee of fris) voor iedereen die even uit wil puffen, gezellig wil kletsen of een bemoediging kan gebruiken. Heb je vragen, ben je de weg kwijt of wil je gewoon even weten wie er op dit moment aanwezig is, gebruik de chat!

Onze kwartiermakers:

Hoi! Ik ben Lieke Wijntje, 25 jaar en voor zolang als ik leef ga ik al naar Opwekking. Ik doe aan kickboksen en wielrennen, daarnaast speel ik gitaar en dus gek op muziek. Ik kijk er naar uit om dit jaar met WijDeKerk naar Opwekking te gaan. Om elkaar te ontmoeten, samen te zingen en bovenal om God te aanbidden!

Mijn naam is Elly van Wenum (48), getrouwd met Martien, moeder van twee zonen. We komen al bijna 30 jaar op Opwekking. Ik geef leiding aan een diaconale stichting in Dordrecht en ben actief bij Wijdekerk Drechtsteden. Ik wandel graag en houd ervan om dingen te maken, zoals websites! Heel veel zin in Opwekking dit jaar. Met de Wijdekerk groep staan is echt een feestje!

Chris Roth, 41 jaar, een homomens, vrijgezel en een catdaddy. Jaren geleden kwam ik ook op Opwekking, maar ik raakte mijn connectie met de kerk en dit soort bijeenkomsten kwijt. Vorig jaar heb ik me weer aangemeld, omdat Wijdekerk aanwezig was met een eigen veldje. Een warm bad, zonder oordeel, met veel begrip. Een verademing. En daarom ben ik er weer. 😃 Kom jij ook?

Wij zijn Dianne en Jacco Kroon en frequente Opwekkinggangers. Met vrienden en familie jarenlang meegeholpen in de kleutertent. Nu voor het tweede jaar kwartiermaker voor Wijdekerk. Wim, Elly, Hans en Martien zijn onze (schoon)zus en broer/zwagers. Wij gaan ervoor om voor jullie een gezellige en fijne kampeergroep te zijn!

Over jou

Nu je het een en ander over ons weet, vinden we het ook heel leuk om meer van jou te horen! Hoe lang kom jij al op Opwekking en hoe inclusief vind je de conferentie? Wat gaat er goed en wat kan er beter? Of vind je het juist helemaal niks dat Opwekking inclusiever wil zijn. Ook dat kan je kwijt!

Voor een persoonlijk gesprek ben je van harte welkom op G75-76, we horen graag jouw verhaal. We zijn er voor gesprek en om samen Pinksteren te beleven, maar niet om in discussie te gaan. Wil je je mening kwijt, vul dan de enquête in. De resultaten worden gedeeld met de organisatie van Opwekking.

Resultaten van vorig jaar

Vorig jaar stonden we voor het eerst met Wijdekerk op Opwekking. We hebben dit als heel positief ervaren en ook als heel nodig.  De kampeergroep functioneerde als veilige haven, niet alleen voor de deelnemers zelf, maar ook voor LHBT+ personen en betrokkenen die niet kampeerden of op een ander veld stonden. Er is het hele weekend lang een continue stroom geweest van gasten, die hun verhaal kwamen doen of hun steun kwamen betuigen. In totaal hebben we tussen de 50 en 70 gasten ontvangen op de kampeerplek gedurende het weekend. De reacties die we ontvingen op onze aanwezigheid waren overweldigend positief. In totaal 115 mensen hadden vorig jaar de moeite genomen de enquête in te vullen, zo’n 80% vond het belangrijk dat er op Opwekking aandacht is voor LHBT+.

Foto's van Opwekking 2024